Dobrý den, vítáme Vás na našem e-shopu.

9 výhod pneumatického nářadí nad elektrickým nářadím

 

Ještě jste nepodlehli kouzlu pneumatického nářadí od společnosti FINCOM? Pokud stále používáte ruční a elektrické nářadí, pak možná stojí za pokus zmodernizovat si dílnu právě nářadím, které je poháněné stlačeným vzduchem. Nechte se překvapit, kolik nečekaných výhod pneumatické nářadí má a jaké nové možnosti vám jeho používání přinese.

S pneumatickým nářadím se díky nižší váze jen tak neunavíte, vydrží i dlouhodobé nasazení a náročné pracovní podmínky. Dosáhne vyššího výkonu, otáček i točivého momentu a lépe se s ním pracuje ve stísněných prostorách. Koneckonců se o tom můžete přesvědčit, až pneumatické nářadí sami vyzkoušíte.

9 výhod, které vás přesvědčí

1. Odolnost proti prachu

Protože se elektrické motory musí chladit okolním vzduchem, nasají do sebe často spoustu prachu a po čase se zadřou. Pneumatické nářadí je více uzavřené, kompaktnější, takže se nezanáší a o chlazení pohyblivých částí se postará proudící vzduch uvnitř nástroje.

 

2. Dlouhodobé nasazení

S nářadím poháněným vzduchem vydržíte pracovat mnoho hodin v kuse bez přestávky. Vzduchový pohon zajišťuje dostatečné chlazení všech částí, mezi kterými dochází k mechanickému tření. Bez elektrického motoru se v pneumatickém nářadí nemá co přehřívat a proto je vhodné jeho použití pro větší práce v autoservisech, pneuservisech či na stavbách, kdy za nepřetržitého chodu využijete jeho potenciál naplno.

 

3. Dlouhá životnost

Pneumatické nářadí vydrží déle funkční. Je to způsobeno především absencí motoru, který u elektrického nářadí mnohdy odejde jako první.  

4. Nízká hmotnost

Nářadí bez elektrického motoru je lehké a proto s ním můžete velice dobře pracovat celý den. Ušetříte hodně fyzických sil a nebudou vás po práci vůbec bolet ramena a ruce. Kvůli nízké váze je pneumatické nářadí oblíbené hlavně u automechaniků a v pneuservisech, ale prakticky u každého, kdo nářadí často přenáší z místa na místo.

 

5. Kompaktní rozměry

Díky drobnějším parametrům má pneumatické nářadí více sevřený, kompaktnější tvar. Oceníte to zejména při vrtání nebo utahování ve stísněných prostorách, kam se dokážete natáhnout jen jednou rukou.

 

6. Bezpečnost při práci

Při použití vzduchu se vyhnete nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Pokud použijete elektrické nářadí při práci s hořlavými materiály a výbušnými směsmi, může dojít k nebezpečným situacím při jiskření. S pneumatickým nářadím vám takové riziko nehrozí.

 

7. Příznivé ceny

Ve srovnání s elektrickým nebo aku nářadím si pořídíte pneumatické nářadí se stejným výkonem za nižší cenu. Rovněž oprava případné drobné závady poškozeného nářadí vyjde levněji než u nářadí elektrického.

 

8. Nižší hlučnost

Neplatí to pro všechny typy pneumatického nářadí, ale mají – ve srovnání s elektrickým nářadím – o něco tišší chod. I když je tato výhoda často zastíněna hlučným kompresorem, i dnes se už dají pořídit velmi tiché kompresory, které nejsou se svými 38-40 decibely hlučnější, než je obyčejná kuchyňská chladnička.

 

9. Vysoký výkon

Díky síle stlačeného vzduchu dokáže podat pneumatické nářadí výrazně vyšší výkon ve srovnání s elektrickým nářadím stejné hmotnosti nebo ceny. Povolíte šrouby, se kterými elektrický utahovák už nepohne, vyvrtáte díru i v materiálu, kde se přehřívají a pálí klasické vrtačky. Pokud nechcete slevit v požadavcích na výkon nástrojů, se kterými pracujete, a na kvalitu odváděné práce, pak je pro vás pneumatické nářadí správnou volbou.

 

Údržba je jednoduchá, ale nesmí se zanedbávat

Pneumatické nářadí nevyžaduje žádné zvláštní zacházení, ani není náročné na skladovací podmínky. Přesto je však nutné se pravidelně postarat o dostatečné promazání pohyblivých částí. 

Nejlépe se o to postará přídavný přimazávač oleje, který propojíte mezi kompresor a nářadí. Alternativou je samozřejmě kompresor s integrovaným mazáním, nebo ruční doplňování oleje na vstupu. Používejte zásadně pouze takový olej, který je určen pro vzduchové motory.

 Bez kompresoru se neobejdete

Jistou nevýhodou pro mnoho potenciálních uživatelů pneumatického nářadí může být nutnost připojení k vzduchovému kompresoru, jak přenosnému tak stacionárnímu a také náklady na pořízení navíc. Na druhou stranu ho však využijete nejen jako zdroj, pohánějící vaše pneumatické nářadí. 

Huštění a dofukování 

Kompresor můžete využít k huštění pneumatik automobilů, motocyklů, jízdních kol, přívěsných vozíků. S tlakoměrem pak můžete přesně sledovat míru nahuštění kol. Nafukování bazénků, matrací, míčů a dětských hraček je s kompresorem hotové během krátké chvíle. 

Práce s hadicí

Částečným omezením při práci s pneumatickým nářadím může být nedostatečná délka vzduchové hadice a s tím spojená nutnost neustále při práci přenášet kompresor. Tomu se vyhnete použitím dlouhé hadice, u které však může docházet ke ztrátám tlaku. Výkon kompresoru by měl být aspoň o 10 % vyšší, než je požadovaná spotřeba vzduchu pneumatického nářadí. 

 

Dokupování nového pneumatického nářadí

Pokud už kompresor máte, stávají se jeho parametry limitujícím měřítkem při výběru nového pneumatického nářadí. Abyste se vyhnuli nutnosti kupovat po čase výkonnější kompresor, pořiďte si už zpočátku takový, který má dostatečně velký sací výkon a objem vzdušníku. Bude tak odpovídat nejen vašemu stávajícímu nářadí, ale i náročnějším požadavkům, které se můžete plánovat v budoucnosti. 

 

Práci se vzduchem si oblíbíte okamžitě

Jakmile začnete používat pneumatické nářadí, velmi rychle přijdete na chuť pohodlnému zapojování pomocí rychlospojek, lehkosti, s jakou je možné s nářadím manipulovat a nízkým nákladům na pořízení a údržbu. S pneu nářadím už nemusíte dělat žádné kompromisy ve výkonu a tím i kvalitě odvedené práce.